Ülkemizde ve dünyada AirBnB gibi uygulamalar nedeniyle günden güne artan, konutların turizm amaçlı kiralanması faaliyetine ilişkin ülkemizde uzun süredir herhangi bir düzenleme olmamakla birlikte, ilk olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne 10 Ekim 2023 tarihinde kanun teklifi olarak sunulan’’Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’’ (Kanun) 02.11.2023 Tarihli Resmi Gazete' de yayımlanmış olup, 01.01.2024 tarihinde yürürlüğe girecektir.
Öncelikle Kanun “turizm amaçlı kiralama” faaliyetini tek seferde 100 günden az kiralanan konutlar için değerlendirmiş olup, 100 günden fazla olan kiralamaları bu kanunun kapsamı dışında tutmaktadır.
Kanunda yapılan en önemli değişiklik turizm amaçlı kiralamada bulunmak isteyenlere Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan (Bakanlık) “izin belgesi” alma zorunluluğu getirilmesidir. Bakanlık ayrıca bu yetkisini valilikler aracılığıyla kullanabilecektir.
İzin belgesi almadan turizm amaçlı kiralama yapılması halinde her bir konut için 100.000 TL, 15 gün içerisinde alınmaması durumunda 500.000 TL ve sürelerin sonunda 1.000.000 TL’ye kadar idari para cezasına çarptırılacaktır. Ayrıca, her sözleşme için 100 günden fazla süreli kira sözleşmesi yapmasına rağmen ilk sözleşme tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde 4 defadan fazla sözleşme yapanlar da idari para cezasına çarptırılacaktır.
İzin belgesi alım işlemleri başvuru tarihinden itibaren üç ay içerisinde sonuçlandırılacaktır. Başvurusu kabul edilmeyenlerin bu kanun öncesinde yapmış oldukları sözleşmelere bağlı olarak kiracıları sözleşme sonuna kadar haklarını kullanabileceklerdir.
İzin belgesi sahibi olan konutların girişine Bakanlık tarafından belirlenen bir levha asılması zorunluluğu getirilmiştir.
Turizm amaçlı kiralanacak olan konut bina içerisinde yer alıyorsa Kanun gereği izin belgesi başvurusunda bulunurken bütün kat maliklerinin onayı; ayrıca aynı kiraya veren adına aynı binada düzenlenecek olan izin belgesi beşi geçer ise başvuruda işyeri açma belgesi ve çalışma belgesinin ibrazı gerekecektir. Ayrıca aynı kiraya veren adına bir binanın en fazla %25’lik kısmı için izin belgesi verilecektir.
Kanun turizm amaçlı kiralanmış konutların kiracı tarafından üçüncü kişilere yani konutun alt kiraya verilmesini ise tamamen yasaklamıştır.
Sonuç olarak, turizm sektörünü ve konut sahiplerini etkileyen bu Kanun değişikliği ile birlikte günümüz teknolojisi ile yaygınlaşmakta bu faaliyet için gerekli olan düzenlemelere ilişkin ilk adım atılmıştır.
Detaylı bilgi için; [email protected] adresinden tarafımızla iletişime geçebilirsiniz.